Burma Bling Bling


Jag är på en roadtrip i det gömda, glömda Burma, ett land som nu börjar leva upp igen med en demokratiseringsrörelse och en ny nivå av öppenhet. Mycket är kvar till full öppenhet men den press man kunde läsa på engelska var förvånansvärt vass och kritisk mot makthavare. Ett gott tecken men man måste förstås stanna länge i landet för att förstå alla koder och vad som egentligen sker och inte sker. Att Kina och Thailand finns med i bakgrunden i jakten på landets enorma naturtillgångar och billiga arbetskraft är dock något som står klart för var och en. Man känner en nyfikenhet och öppenhet hos de Burmeser man möter och det gjorde att jag utan besvär kunde ta mig in ibland musikerna alldeles vid scenen för ett resande teatersällskap. Dem ser ut som ett street-team ifrån 1800 talet och med en råriven gonggong musik som är svår att beskriva. Rakt på sak och ruffigt som en bergsprängare och en skottkärra tegel. Funky Asia är väl en term som skulle passa. Dem precis som jag hade kommit till staden Bagan för den årliga tempelfestivalen vid den massiva pagoden Ananda, ett tempel fyllt av rökelse, altare, Buddah bling bling och blommor. Allt för att hylla andligheten och ge gåvor till munkarna dagen efter fullmåne. Alla tältar eller bor i sina  bilar och oxkärror runt templet. Inte Way out West alltså utan Way out East med en känsla av en högtid och festival där tiden stått still. Handrivna pariserhjul, spågubbar, marknadsstånd samt en och annan tigeröl för mycket. Jag var med runt midnatt när musikerna värmde upp publiken innan sångare och teatersällskap skulle upp på scen. Trummor och en sorts gong gongar är kärnan i musiken och allt mickades ut genom mikrofoner som hängde från taket i snöre & ståltråd!
Snart fortsätter min resa denna gång med sikte på Addis Abeba i Etiopien och Selam Festival Addis där jag skall spela sida vid sida med b la Mapei, Gnucci och Ethiocolor ! 
thomas bagan
trumpoet bagan tablas bagan scen baganxylofon bagan
Sunrise in Bagan. Photo by Amanda Gylling  :
bagan sunset foto amanda
THOMAS GYLLING
INSTAGRAM
FACEBOOK
contacts: crew (a) gylling.tv / Stockholm . Sweden

ABOUT

Thomas Gylling is a DJ and TV presenter from Stockholm showcasing the lastest in clubmusic and visuals. He has been pioneering radio&TV with programs such as Tropicopop, Mosquito & Panama, bringing an international feel and flavour to Sweden and Scandinavia for years...READ MORE